lentikonyvtar.hu Városi Könyvtár Lenti weboldala
8960 Lenti Templom tér 5 vklenti@lentikonyvtar.hu +36 92 551 077 facebook.com/lentikonyvtar

Prikryl József előadása Lentiben

Múlt és jelen kapcsolódott össze Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács kötetbemutatóval egybekötött előadásán.

A „Népi táplálkozás, az ételek előállítása, megtermelése régen és ma” című estet Baksa Melinda nyitotta meg, aki szívből ajánlotta a közönség figyelmébe vendégünk munkáit. Az ételek és főzés iránti szenvedély áthatotta az egész estet, a közönség érdeklődve hallgatta vendégünk előadását. Az est első részében megtudhattuk többek között, hogy miként indult el ezen a pályán, hogyan ismerte meg tájegységünk gasztronómiai jellegzetességeit és miként készült el a tapasztalatait, élményeit tartalmazó két kötet. Szóba kerültek olyan ételek és alapanyagok, mint a fumu vagy a vágott zsír, amit a helyiek a mai napig előszeretettel készítenek és fogyasztanak. Mindkét könyvre (A dödölle; Zalai, vasi paraszti ételek) jellemző, hogy a sok-sok recept és kép mellett a néprajzi vonatkozású gondolatok is helyet kaptak. Az érdeklődők egy werkfilmen keresztül a könyvek születését is megismerhették. A folytatásban a paraszti világ ételeit, alapanyagait, ezek megtermelését, előállítását, beszerzését, a sütés-főzés-étkezéshez kapcsolódó alkalmakat és ezek átalakulását mutatta be az előadó. Összegzésül elmondható, hogy nagyon fontos megőriznünk, tudatosítanunk és továbbadnunk őseink hagyományait. Az ismeretterjesztő előadás a TOP-5.3.1-16-ZA1-2017-00005 azonosítószámú "A helyi identitás és kohézió erősítése Lentiben" című projekthez kapcsolódóan valósult meg.

Muravidéki Magyar Rádió: https://www.rtvslo.si/mmr/prispevek/174726621

Kapcsolódó képek - Prikryl József előadása Lentiben

Ugrás a teljes albumra

© 2020 Minden jog fenntartva! Városi Könyvtár Lenti