lentikonyvtar.hu Városi Könyvtár Lenti weboldala
8960 Lenti Templom tér 5 vklenti@lentikonyvtar.hu +36 92 551 077 facebook.com/lentikonyvtar

Zöld könyvtár - Rovarhotel

Napjainkban a környezettudatos szemlélet kialakításában a közművelődési intézményeknek egyre nagyobb szerepük van. Így könyvtárunknak is fontos célkitűzése az, hogy érvényesítsük a zöld könyvtár szemléletet, népszerűsítsük a környezettudatosság elveit.

Ennek állomásaként természetes anyagok beépítésével készítettük el a könyvtárunk elé kihelyezett rovarhotelt, hogy mintaként is szolgálhasson másoknak, hogy minél többen tegyünk kisebb-nagyobb lépéseket környezetünk megóvása érdekében.

A rovarhotel olyan ember által kialakított építmény, amelynek célja, hogy optimális körülményeket teremtsen a rovaroknak.  A rovarhotelek mérete, kialakítása és anyaga igen sokféle lehet, és léteznek kifejezetten bizonyos fajoknak kialakított hotelek is, mint például a darázsgarázs, a méhecskehotel vagy a lepkeház.

Miért van szükség rá? Az emberi tevékenység folyamatosan szorítja vissza a rovarok természetes élettereit, pedig a rovarok jelentősen hozzájárulnak élővilágunk egészséges egyensúlyban tartásához. A rovaroknak köszönhetjük többek között, hogy számos élelmiszer az asztalunkra kerülhet. A méhek, pillangók és éjjeli lepkék a növények beporzásában segédkeznek. A rovarok a tápláléklánc szerves részei: ragadozóként és táplálékként is megvan a helyük és pótolhatatlan szerepük. A katicabogarak például apró puhatestű kártevőkkel táplálkoznak, levéltetvekkel, atkákkal, így járulnak hozzá kertünk növényeinek egészségéhez.

A jól kialakított, természetes anyagokból készült szálláshelyeket a rovarok - köztük a beporzó fajok - szívesen elfoglalják, hiszen abban táplálkozni és szaporodni tudnak. A rovarhotel szolgálhat rövidebb-hosszabb időre átmeneti szállásul (pl. az időjárás viszontagságai ellen, ill. télire) vagy végleges otthonként is. A korhadó növényi részekkel táplálkozó rovarok számára a rovarhotel táplálékot is biztosít.

Jelenthet-e veszélyt az emberek számára? A támadékony és fájdalmas szúrású, családokban élő darazsak és a házi méhek nem tudnak beköltözni a rovarhotelek szűk járataiba, mert itt egyszerűen nincs hely a lépek megépítésére, tehát nem ezeket vonzza oda.

© 2020 Minden jog fenntartva! Városi Könyvtár Lenti