lentikonyvtar.hu Városi Könyvtár Lenti weboldala
8960 Lenti Templom tér 5 vklenti@lentikonyvtar.hu +36 92 551 077 facebook.com/lentikonyvtar

Biokertészkedés - előadás

Folytatódott ökos ötletadó sorozatunk. Március 16-án este Soós Ferenc kercaszomori biokertész saját, több évtizedes tapasztalai segítségével, sok gyakorlati ismeret átadásával a biokertészkedés alapjaiba vezette be az érdeklődőket.

Megtudtuk, hogy mi a különbség a kemikáliákat használó, a vegyszermentes és a bionövénytermesztés között. Örvendetes, hogy a szemléletváltás tapasztalható a hagyományos mezőgazdaságban is, előtérbe kerülnek a biogazdálkodásban alkalmazott módszerek. Kitért arra is, hogy miért ártalmas a mélyszántás, ásás a talaj élettani szempontjából, helyette más megoldásokat érdemes alkalmazni, ásóvillával lazítani a talajt, illetve olyan növényeket ültetni, amelyek elvégzik ezt a feladatot (például fekete nadálytő, jégcsapretek) és hagyni, hogy a talajban élő állatok (giliszta) segítsenek ebben. Fontos a napégetés és a szél szárító hatása elleni védekezés. Megoldást jelent a mulcsozás, ez segíti a talaj tápanyagellátását és a jobb vízháztartást. A tápanyagszint optimális állapotának elérését segíti a biolevek és a komposzt alkalmazása, vagyis a gyomok, nyesedékek, szármaradványok hasznosítása. Érdemes szem előtt tartani és alkalmazni a növénytársítások (például: bazsalikom-zeller-paradicsom egymás közelébe ültetése) pozitív hatását is.

Az előadás után az est kötetlen beszélgetéssel folytatódott, többen is kérdeztek az előadótól. A találkozó végén pedig felbontottuk a korábbi, Kovácsné Rákos Eszter fermentálásról tartott előadásán eltett savanyúságokat, és aki szerette volna, az megkóstolhatta a finomságokat.

Kapcsolódó képek - Biokertészkedés - előadás

Ugrás a teljes albumra

© 2020 Minden jog fenntartva! Városi Könyvtár Lenti