lentikonyvtar.hu Városi Könyvtár Lenti weboldala
8960 Lenti Templom tér 5 vklenti@lentikonyvtar.hu +36 92 551 077 facebook.com/lentikonyvtar

Szabóné Balázs Mónika klinikai szakpszichológus tartott elõadást 2010. október 5-én 7. és 8. osztályos diákok számára "A család gyermeki szemmel" címmel. Az elõadó a kistinik nyelvén világított rá a szÜlõ-gyermek kapcsolat alakulására a szÜletéstõl a felnõtté válásig. A harmóniától a válságig, a konfliktusoktól a lehetséges megoldásokig sok mindenrõl szó esett. Szabóné Balázs Mónika az egyik legnagyobb problémaként azt emelte ki, hogy a legtöbb tinédzser nem tud "nem"-et mondani. Arra biztatta a gyerekeket, hogy merjenek egyéniségek lenni és ellenállni a rossz befolyásnak.

Szabóné Balázs Mónika klinikai szakpszichológus a felsõ tagozatos diákok mellett október 5-én a felnõtteknek is tartott elõadást. A központi téma itt is a család, a családi szocializáció volt. A család összetételének, a családi szerepeknek a megváltozásáról, a családnak a gyermekek fejlõdésében, nevelésében betöltött szerepérõl egyaránt beszélt az elõadó. A családias hangulatú este végén elhangzottak kérdések és válaszok, és az elhangzottak további gondolatokat ébresztettek mindenkiben.

2010. október 4. és 15. között a könyvtár felnõttrészlegében tekinthetik meg az élet a 19-20. század fordulóján - így éltek eleink címû fotókiállítást. A Kovács Zoltán tanár, fotós által összeállított anyagban versek, visszaemlékezések, fotók a századforduló paraszti családjainak életét mutatják be. A mindennapi teendõkrõl -fõzés, mosás, vasalás-, a ház és állatok körÜli teendõkrõl, a földeken végzett munkákról készÜlt korabeli fekete-fehér fotók a 21. század emberéhez is közelebb hozzák a múltat.

Nagycsoportos óvodásoknak és 1. osztályos általános iskolásoknak hirdettÜk meg szeptember elején "A család kedvence" címû rajzpályázatot, melyre 64 pályamû érkezett. A kicsik szebbnél szebb színes ceruza- illetve zsírkrétarajzokat készítettek, melyeken örömmel örökítették meg házikedvenceiket, vagy kedvenc állataikat. A rajzokból készített kiállítás 2010. október 4. és 15. között tekinthetõ meg a könyvtár gyermekrészlegében.

A hét másik vendége Nagy M. Katalin volt, aki egy kÜlönleges játékkal igyekezett megörvendeztetni a város elsõ évfolyamos nebulóit. Varázslójelmezbe bújva, varázspálcával a kezében toppant be a várakozó gyerekek közé, akik nagy örömmel és érdeklõdéssel fogadták. EgyÜtt mondtak varázsigét, hogy a varázsdobozból elõcsalják a meséket, s bepillanthassanak a magyar népmesék világába. A játék során Nagy M. Katalin egyik saját meséje is elõkerÜlt a dobozból. "A bolondos macska" címû humoros történet nevetést csalt a gyerekek arcára, majd örömmel próbálták eljátszani a mese egy-egy jelenetét a szereplõkrõl mintázott papírbábokkal. Amikor a varázsdoboz fedele utoljára nyílt fel, sok-sok színes pillangó "repÜlt" ki belõle, hogy megtalálja gazdáját a gyerekek személyében. Nagy M. Katalin elbûvölõ személyiségével igazi színész módjára nyerte el a gyerekek tetszését, akik búcsúzóul nem csak a palástja alá bújtak, de azt is megígérték, hogy egy következõ találkozáskor õk is sajátkészítésû ajándékokkal viszonozzák majd a szép élményeket. Pár nappal a foglalkozás után minket, könyvtárosokat kért meg egy kislány, hogy az ajándék pillangóról írt kis meséjét juttassuk el a "varázslóhoz".

© 2020 Minden jog fenntartva! Városi Könyvtár Lenti