lentikonyvtar.hu Városi Könyvtár Lenti weboldala
8960 Lenti Templom tér 5 vklenti@lentikonyvtar.hu +36 92 551 077 facebook.com/lentikonyvtar

Magyar kultúra napja 2016

Az Országos Széchényi Könyvtár hagyományteremtõ szándékkal állítja ki egy-egy hazai vidéki városban - másodjára Lentiben - az ország legféltettebb nemzeti kincseinek egyikét, Kölcsey Ferenc Hymnusának eredeti kéziratát.
A 2016. évi magyar kultúra napja alkalmából a város önkormányzata, a Lenti és Térsége Turisztikai Egyesület, valamint a Városi Könyvtár Lenti megkeresésére nemzeti könyvtárunk és Fáy Péter, a Kölcsey család leszármazottja örömmel járult hozzá, hogy ez alkalommal településünkön állítsa ki ezt a páratlan irodalmi ereklyét.

A rendezvény Horváth László polgármester köszöntõ beszédével vette kezdetét, majd Dr. Tüske László, az OSZK fõigazgatója nyitotta meg a kiállítást, melyet 2016. január 22-én és 23-án 10 és 18 óra között a Városi Mûvelõdési Központ Lenti Bánffy termében tekinthettek meg az érdeklõdõk. A kiállítás közel másfél ezer látogatót vonzott.
Ezután került sor Zsupán Edina az OSZK tudományos titkárának "A középkorból a reneszánsz felé: a humanista kultúra kezdetei Magyarországon” címû elõadására a könyvtár olvasótermében.
A program kora este folytatódott a mûvelõdési központban, ahol a Szivárvány Kamarakórus tolmácsolásában hangzott el nemzeti himnuszunk. Ezt követõen városunk polgármestere beszédében méltatta nemzetünk kulturális értékeit, illetve kiemelte azok megõrzésének fontosságát. Megköszönte a kultúrában dolgozók és a kultúrát közvetítõ egyének és csoportok munkáját. A továbbiakban Szabóné Zakó Krisztina kuratóriumi tag és Kovács Krisztina ügyvezetõ titkár adta át a Zalai Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány egyéni és közösségi díjait. Fáy Péter "A Kölcsey család emlékezete” címû beszédének elhangzása után Maturicz Mátyás - a "Magyar szóval” elnevezésû vers-és prózamondó versenyünk legkiemelkedõbb szavalója – Wass Albert egyik versét mondta el. Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár különgyûjteményének igazgatója elõadásában végigkövette Kölcsey életútját, munkásságát, a himnusz megszületésének körülményeit. Az est folytatásaként pedig a könyvtárunk által Lenti és térségében, valamint a Muravidéken meghirdetett "A fiók mélyén” irodalmi- és "Pixelekben a kultúráról” c. fotópályázat díjazására került sor. A díjakat Horváth László polgármester és Német Józsefné, könyvtárunk igazgatója adta át. Végül a Szivárvány Kamarakórus "A nap nyugodni tér” címû dallal zárta az idei magyar kultúra napját.

E jeles nap alkalmából könyvtárunk további programokat hirdetett a Lenti és térsége, valamint a Muravidék nevelési- és oktatási intézményeinek. A "Idõgéppel õseink földjén” c. alkotói pályázatra nagycsoportos óvodások és alsó tagozatos diákok pályamunkáit vártuk, a "Kultúrõrzõk” c. levelezõs játékra pedig felsõ tagozatos tanulók jelentkezhettek. A kis mûvészek alkotásai januárban tekinthetõk meg könyvtárunkban.

Sajtócikkek:
Lenti és Vidéke -
issuu.com/zalatajkiado/docs/lenti_2016_01/3?e=1628426/33105496
Lenti Városi Honlapja -
www.lenti.hu/index.php?aktiv=hirek&nyelv=hu&id=1321
M1 MA délelõtt -
www.youtube.com/watch?v=o4MMtQ6STLc
Muravidéki Magyar Rádió -
www.rtvslo.si/mmr/prispevek/174384301
Zalai Hírlap -
zaol.hu/lenti/kiallitas-es-eloadasok-a-kultura-napjan-lentiben-1749188

Kapcsolódó képek - Magyar kultúra napja 2016

Ugrás a teljes albumra

© 2020 Minden jog fenntartva! Városi Könyvtár Lenti